Fortsätt till huvudinnehåll

Clinchövningar på Karaten

Gårdagens karatepass var väl kanske inte vad en del personer skulle kalla karate, men det var definitivt vad karate är för mig. För många är karate en distanssport med mest sparkar, slag och klassiska karatesvep och man ska vara först med att träffa med en sån teknik. Tittar man på poängkaratens tävlingsregler så är det lite så det ser ut. Vi tränar väl inte riktigt med tävlingsreglerna som mål alla gånger.  Igår clinchade vi en massa till exempel.

Karate för mig är självskydd och att kunna vara så säker som möjligt i hotfulla situationer där man riskerar att bli utsatt för våld och överfall och liknande. Lika väl som att man är väl förberedd och kan hålla sig på avstånd så kan man råka bli överraskad och hamna i en självskyddssituation där motståndaren är alldeles inpå en. Då är det viktigt att ha banat in lite olika rörelser i kroppen (tekniker) som kan få motståndaren att tappa koncepten ett ögonblick så att man får det där ögonblicket att sätta upp situationen mer till fördel för sig själv . Allt för att man ska kunna skydda sig själv, ta sig loss, undan, runt eller förbi. Vad man nu kan göra i just den situationen.

Clinchövningarna igår gick ut på att ta kontrollen över motståndaren om man hamnar i en clinchliknande situation. Att styra motståndaren, skydda sig mot personens knäattacker och slag, att ta rygg därifrån och att lyckas sätta press på sidan av nacken på den andra när man skapat lite utrymme genom att bumpa till i bröstkorgen på motståndaren i de fall man vill det. Att på olika sätt bryta den andra personens balans och samtidigt vara så skyddad som möjligt själv. Som ett tredimensionellt pussel där man inte kan stanna upp en enda sekund.

Det blev också mycket kombinationer på pads. Bland annat kombinationer och timing när någon kommer emot en och man möter med en defensiv maeken tsuki (jabb) när man slide:ar lite bakåt. Följer upp med en Gyaku tsuki (cross) och  Maeken tsuki (jabb) när man vänder framåt igen och pressar på. En annan övning var samma defensiva Maeken och sedan Maeken igen och Gyaku.

Vi körde också på pads främre armbågsattack, bakre armbåge, grepp runt nacke med knä mot kroppen. Kombinationen avslutas med att man knuffar bort personen ifrån sig så man jobbar fram och tillbaka över mattan.

En jobbig övning var att man skulle hålla uppe vänsterbenet så att knät aldrig fck sjunka ner och så skulle man sparka Mawashi geri på padsen medans personen som höll kudden backade över lokalen för varje spark. Det övningen var tyngre än jag trodde då man inte fick tappa ner benet emellan. Passet avslutades med en del fys-/konditionsövningar med pads.

Sedan går väl inte all träning hos oss ut på att komma undan busar på stan helelr. Vi sparras också med varandra med lite blandade regelsystem från olika blandade kampsportstävlingar. Ibland tränar vi också på tävlingstekniker med poängkarateregler. För mig är den senare en mycket nyttig övning och en smula frustrerande eftersom min styrka inte alls sitter i den typen av tekniker. Det får mig att inse hur sjukt bra de som tävlar i poängkarate verkligen är på det de gör. Hur snabba de är, hur lite de visar av vilken teknik de kommer att använda och den timing de använder sig av för att få motståndaren ur balans, men samtidigt vad i den träningen som behöver kompletteras för att det ska bli bra självskyddsträning.

Jag var helt utmattad efter det passet igår och mycket nöjd med träningen.

Kommentarer